Stelarc

Umjetnik performer

Stelarc je australski umjetnik i performer. U svojim projektima i performansima istražuje alternativne anatomske arhitekture te preispituje utjelovljenje, djelovanje, identitet i postljudsko tijelo.

Njegovi prvi radovi datiraju još iz 1968. godine, to su bile kacige s ugrađenim naočalama koje su razdvajale binokularni vid. Snimio je tri filma o unutrašnjosti svog tijela, a za to je morao umetnuti tri metra dugu sondu s kamerom u želudac, lijevi i desni bronh te u debelo crijevo. Također, izveo je 27 performansa u obliku suspenzije vlastitog tijela pomoću kuka koje su prodirale kroz njegovu kožu, pri čemu mu je tijelo visjelo u različitim položajima, na brojnim lokacijama i u različitim situacijama.

Uz pomoć tri plastična kirurga 2006. godine kirurški je konstruirao i uzgojio uho na svojoj ruci. Još uvijek postoji namjera da se elektronički poveća i poveže s internetom te na taj način postane uređaj za slušanje na daljinu kojim se mogu koristiti ljudi na drugim lokacijama.

Izveo je Stomach Sculpture (Trbušna skulptura), koja se mogla nakon umetanja u tijelo otvarati i zatvarati, širiti i skupljati, a imala je i svjetlo koje treperi te je mogla proizvoditi zvuk. Ping Body i Parasite internetski su performasi kojima se istražuju nehotične koreografije na daljinu putem sustava stimulacije mišića povezanog s dodirnim zaslonom te svjetski poznati performansi Third Hand (Treća ruka), Exoskeleton (Egzoskelet), robot sa šest nogu, Fractal Fles i Propel performans.

Na performansu Re-Wired / Re-Mixed iz 2018. koji je trajao pet dana, umjetnik je mogao gledati samo „očima” neke osobe u Londonu, čuti „ušima” osobe iz New Yorka, dok je bilo tko bilo gdje na svijetu mogao upravljati njegovom rukom na egzoskeletu. StickMan / miniStickMan iz 2018. bila je interaktivna instalacija i performans u kojem je tijelom upravljao minimalistički egzoskelet u ljudskoj veličini.

Stelarc je dobio razne nagrade i priznanja kroz svoju karijeru u različitim kategorijama. Bitnu nagradu za eksperimentalnu umjetnost i umjetnost u nastajanju dodijelilo mu je Australsko vijeće. 2002. godine Sveučilište Monash u Melbourneu dodijelilo mu je počasni doktorat iz prava, a Jonsko sveučilište dodijelilo mu je isti 2016. godine.

Preuzmite ulaznicu
Predavači
Preuzmite besplatnu ulaznicu i pratite program Digital Takeovera