Korado Korlević

Hrvatski znanstvenik i astronom

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača zvjezdarnice Višnjan, koja je početkom prošle godine pretekla NASA-u te postala vodeća na svijetu po praćenju asteroida. Gorljivi je zagovornik temeljnih društvenih promjena kao i nužnih pretpostavka za bolju budućnost te je pokretač mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Završio je Pedagoški fakultet na Sveučilištu u Rijeci te potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske.

Korado je otkrio više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Od 1993. godine radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu.


Trenutačno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, član mnogih međunarodnih strukovnih organizacija, počasni član četiriju udruga, a za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado.

Preuzmite ulaznicu
Predavači
Preuzmite besplatnu ulaznicu i pratite program Digital Takeovera