Ministrica znanosti i obrazovanja

Blaženka Divjak

Blaženka Divjak
Blaženka Divjak, inače redovita profesorica u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet organizacije i informatike), preuzela je dužnost ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 2017. godine. Nakon doktorata znanosti iz matematike 1998., od 1999. do 2003. te zatim od 2007. do 2010., obnašala je dužnost prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju, a 2014. postaje i znanstveni savjetnik u području društvenih znanosti, polje informacijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike (FOI).

Voditeljica je projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom „Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju – primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu. 2015-2019.“ i još nekoliko projekata, a sveukupno je koordinirala ili vodila 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i razvojnih projekata na razini projekta/radnog paketa (zProjekti, NZZ, Tempus, FP7, ESF, IPA, LLP, Eureka).

Autorica je sedam knjiga od kojih su čak dvije sveučilišni udžbenici iz matematike. Ukupno iza sebe ima 70 znanstvenih radova, oko 40 stručnih radova, oko 50 izlaganja na znanstvenim konferencijama te oko 60 izlaganja na stručnim skupovima i konferencijama. 2005. Blaženka Divjak dobila je posebno priznanje rektorice za razvoj kvalitete na Sveučilištu u Zagrebu.

Na Digital Takeover konferenciju Blaženka Divjak dolazi kao jedna od sudionica panela u čijem će fokusu biti liderice u digitalnoj transformaciji. Digitalna transformacija koja sa sobom donosi inovaciju kao jedno od osnovnih načela cijelog procesa nastavlja unositi disrupciju na području brojnih industrija današnjice. Brzina prilagodbe na nove tehnologije i njihova primjena u poslovnim procesima postaju od presudne važnosti za poslovni uspjeh. Upravljanje resursima i procesima, nova kultura upravljanja i inovativni digitalni mindset su „must“.

O tome na koji način se su prilagodile svoju kulturu upravljanja unutar organizacija i kako se uspješno nose s digitalnom transformacijom govorit će nam liderice iz prve ruke. IT-sektor koji je u ovom procesu neophodan i poduzetništvo žena područja su koja u Republici Hrvatskoj posljednjih godina rastu, no je li nužno jače uključivanje žena u domenu IT sektora i digitalizaciju poslovanja i na koje načine? Koje prakse i politike razlikuju stanje u Republici Hrvatskoj od onoga na europskoj sceni, koje su aktivnosti podrške nužne od strane različitih organizacija? Divjak će zajedno s ostalim sudionicama na panelu pokušati iz vlastite perspektive pružiti dublji uvid.

Više o Blaženki Divjak saznajte ovdje.