Estonija je tehnološko čudo, a Estonci visoko informatiziran narod

Estonci se putem interneta ne mogu jedino vjenčati i razvesti, a o tome kako je nastalo najdigitaliziranije društvo na svijetu i što to znači za kvalitetu života njegovih građana čut ćete na Digital Takeoveru

Republika Estonija je mala i napredna zemlja - europski je predvodnik u digitalizaciji, a na njezinih 45.000 četvornih kilometara gotovo da ne postoji kutak gdje nema interneta. U Estoniji 98 posto građana posjeduje takozvanu identitetsku kartu koja sadrži e-liječnički karton i korisnik u svakom trenutku ima uvid u to tko mu je pristupio, kada i zašto. U slučaju promjene boravka, korisnik upisuje promjenu internetski, a isto vrijedi i za potvrde o naknadama za roditelje. Punih 99 posto usluga namijenjenih građanima dostupno je putem interneta, a jedino što nedostaje je opcija vjenčanja ili razvoda.

Estonci putem interneta glasaju na izborima i obavljaju sve administrativne obaveze za koje u Hrvatskoj još uvijek morate potrošiti nekoliko dana u gradskim uredima i pitanje je hoćete li onda baš sve riješiti. Estonija je rangirana kao zemlja s visokim statusom ekonomske slobode, a njezin učinkovit i atraktivan porezni sustav odredio je Estoniju kao svjetski centar za visoko tehnološke tvrtke potaknuvši time inozemna ulaganja i gospodarski rast.

A kako je Estonija od relativno siromašne bivše zemlje članice SSSR-a postala jedna od vodećih zemalja svijeta te koji su budući planovi za daljnju digitalizaciju u javnom sektoru saznat ćete od Floriana Marcusa, savjetnika za digitalnu transformaciju iz Informativnog centra e-Estonia koji će na nadolazećem Digital Takeoveru 2020 održati predavanje na temu 'Estonia danas i sutra'.

Ovaj estonski ekspert svjetski je priznati stručnjak iz sfere digitalizacije, a misija mu je kroz primjer Estonije educirati ostale države i potaknuti ih na što bržu digitalnu transformaciju. Marcus se školovao na području politologije i sigurnosti, a tijekom karijere radio je u Uredu stonske vlade na poslovima vezanim uz estonsko predsjedanje Vijećem Europske unije te u privatnom sektoru u području kibernetičke sigurnosti. 

Marcus je jedan od 65 vrhunskih domaćih i stranih predavača koji će od 7. do 11. rujna sudjelovati na najvećem regionalnom inovacijskom i transformacijskom digitalnom summitu Digital Takeover 2020.

Zbog epidemiološke situacije i brige za zdravlje svih sudionika, ovaj veliki događaj odvijat će se online, a za sve naše čitatelje smo osigurali besplatne ulaznice koje možete preuzeti na Digital Takeover stranici ili putem Entrio sustava.

U pet dana summita donosimo vam preko 24 sata programa u kojem sudjeluju stručnjaci i inovatori iz svijeta biznisa, marketinga, inovacija, blockchain tehnologije, fintecha, retaila, medicine, medija i drugih industrija.

Svi koji preuzmu ulaznicu moći će svaki dan uživati u live streamu, a dodatno je Digital Takeover 2020 upotpunjen i bogatom videotekom gdje se na zahtjev može pogledati dopunski sadržaj programa summita.

Preuzmite svoju besplatnu ulaznicu – digitaltakeover.hr

Preuzmite ulaznicu
Predavači
Preuzmite besplatnu ulaznicu i pratite program Digital Takeovera